Ağız ve Çene Cerrahisi Uygulamaları
Bu uygulamalar ameliyat ortamında yapılan ve anestezi ve sedasyon uygulamaları ile gerçekleştirilen uygulamalardır. Bu uygulamalar aynı zamanda ağız ve çene cerrahisi ile diş ve çene bölgesindeki tüm sorunların tanı ve tedavisinin yapılması olarak görülmektedir. Diş ile ilgili birçok işlem bu uygulamalara dahil olmaktadır. Diş çekimi, implant, apse ve kist tedavisi, gömülü diş tedavisi, çene kırıkları, yumuşak doku ve sert doku tedavilerinde kullanılan işlemler bu uygulamalardandır.
Çene cerrahisi işlemi yapıldıktan sonra ameliyat yapılan bölgeye hassas davranılması gerekmektedir. Operasyon geçiren kişilerin 24 saat işlem yapılan kısımla yemek yememeleri istenmektedir. Ayrıca 24 saat boyunca bu kişilerin tütün ürünü kullanmamaları ve tükürmemeleri istenmektedir. Tükürülmesi kanamanın artmasına tütün malzemesi de yaralı kısmın enfeksiyon kapmasına sebep olacağı için bunlar yapılmamalı. Ameliyat sonrasında ilgili bölgede şişme ve morarma söz konusu olabilir. Bu şişme ve morarma durumunu en aza indirgemek adına soğuk tampon uygulaması yapılabilir.
Ağız ve dişte meydana gelen ve cerrahi müdahale gerektiren durumlarda şayet hasta hamile ise mümkün olduğunda işlemlerin doğum sonrasına bırakılmalı. Çene cerrahisinde kullanılan ilaçlar anne karnındaki bebeğe zarar verebilecek ilaçlar olduğu için doğum sonra bırakılması en uygun karar olacaktır.
Diş ve Ağız Sorunları İçin Kullanılan Cerrahi Uygulamalar
Bazı diş sorunları sadece ilaç uygulamaları ile ortadan kaldırılamamaktadır. Bu tür ağız ve diş sorunları için cerrahi müdahale şarttır. Ağız içerisinde ve dişlerde meydana gelen hastalıkların tedavisinde bu uygulamaların kullanılması kişinin sağlığının korunması için gerekli görülmektedir. Cerrahi uygulama gerektiren ağız ve diş sorunları şu şekilde sıralanabilir:
- Kemik ekleme işlemi
- 20 yaş dişlerinin çekimleri
- Gömülü diş çekimlerin çekimleri
- Dişlerde oluşan kist ve apselerin tedavisi
- Apikal rezeksiyon işlemleri
Ağızda ve çenede oluşan sorunların tedavisi çene cerrahisi tarafından yapılmaktadır. Bu uygulamanın yapılmasının çeşitli avantajları bulunmaktadır. Bu uygulamaların ilk avantajı öncelikle çene tedavisinin ne zaman başlayacağı ve yapılacak işlemler hakkında bilgi verilmesi söz konusudur. Hasta yapılan bilgilendirmeden sonra bazı isteklerde bulunabilir. Bu istekler doğrultusunda tedavi süreci ve işlemler yeniden gözden geçirilir.
Bir diğer avantajı ise bu uygulamada ilk olarak fiziki sorunların ortadan kaldırılması söz konusu olsa da hastanın estetik sorunlarının da giderilmesi mümkün olabilmektedir. Yani tek bir işlem ile birden fazla sonuç alınmış olacaktır. Bu da hastanın morali ve psikolojisi adına olumlu bir durumdur. Çene cerrahisi işlemleri bitirildikten sonra kişinin yaşam kalitesi yükselmektedir. Bu çene yapısının düzelmesi, diş diziliminin daha güzel olması gibi durumlardır.
Çene Cerrahisi Kimlere Uygulanmaktadır?
Bu tedaviler öncelikle çene ve ağız kısmında sıkıntı bulunan hastalara uygulanmaktadır. Bu uygulamaların yapılabilmesi için kişinin kemik gelişimi tamamlamış olması, çene yapısı oturmuş bir kişi olması gerekmektedir. Çene gelişimini tamamlamış olan bu kişiler için alt ve üst çene için tedavi yapılabilir.
Çene yapısında bozukluk bulunan kişilerin ağzı tam olarak kapanmamaktadır. Bu sebeple kişi yemek yerken ve konuşurken sorun yaşayabilir. Bu sorunların ortadan kaldırılması için çene cerrahisi tedavisi için uzman hekimlere başvurmak uygun olacaktır. Bunun yanında alt veya üst çenenin diğerine göre daha önde ve daha arkada olması gibi durumlar estetik açıdan sıkıntı oluşturabilir. Bu işlevsel ve estetik sıkıntının ortadan kaldırılması için çene cerrahisi uygulamaları yapılabilir. Çene cerrahı Bursaiçin bir uzman hekim ile iletişime geçebilirsiniz. Bu işlemlerin alanında uzman biri tarafından yapılması çok daha iyi sonuçlar alınmasını ve tedavinin kısa sürede tamamlanmasını sağlayacaktır.