Daha Sağlıklı Böbrekler İçin Neler Yapılabilir?
Böbrek hastalığı hem dünyada hem de ülkemizde çok fazla rastlanan bir hastalık halini almaya başlamıştır. Önceden genellikle yaşlı popülasyonunda görülürken son yıllarda erişkin hatta çocuklarda bile sıklıkla görülmeye başlanan bir hastalık halini almıştır. Bu nedenle insanlar hem böbrek hastalığının önüne geçebilmek için hem de hali hazırda bulunan bu hastalığın daha fazla ilerlememesi için pek çok yönteme başvurmaktadır. Böbrek hastalığı ilk olarak yavaş seyreden ve belirtilerini hemen ortaya çıkarmayan bir hastalık olduğu için pek çok kişi ilerleyen evrelerde bu hastalığın farkına varabiliyor. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için düzenli olarak kontrolleri yaptırmak ve hastalığın önüne geçmek için dikkat edilmesi gerekenleri göz önünde bulundurmak önemlidir.
Böbrek Hastalığının Sebebi Nedir?
Böbrek hastalığının aslında sebebi çok temeldir. Az su tüketmek en temel nedendir. İnsanlar günlük olarak ortalama 2,5 litreye kadar su tüketmelidir. Su hem böbrek fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışmasına neden olur hem de böbreklerde bulunan toksin maddelerin seyrelmesine yardımcı olur. Bu şekilde böbrekte yer alan maddelerin işlevlerinin yerine getirilmesine neden olur. Fakat kişi ne kadar çok su içmeye dikkat etse de bazı nedenlerden dolayı da böbrek hastalığına yakalanabilir. Bu nedenler ise genelde başka hastalıklar ve genetiktir. Farklı hastalıklar yan etki olarak böbrek fonksiyonlarının yerine getirilmesinin önüne geçebilir. Bunların başında şeker hastalığı, yüksek tansiyon, eklem hastalıkları, nefrit ya da hipertansiyon gibi hastalıkla vardır. Bu hastalıkların yan etkisi böbrek fonksiyonlarını azaltmaya neden olur. Bu nedenle hem ailesinde böbrek hastalığı öyküsü olan hem de böbrek hastalığına neden olan diğer hastalıklara sahip olan kişilerin bu konuda daha hassas davranmaları gerekir.
Böbrek Hastalığının Belirtileri
Böbrek hastalığının çeşitli belirtileri vardır. Bu belirtiler genel olarak hastalığın ilerleyen evrelerinde görülmektedir. İdrarda kırmızı renk, geceleri sık sık idrara çıkma isteği, köpüklü idrar, idrar yaparken ağrı hissetmek, bulanık idrar, gün içerisinde de sık sık idrara gitme isteği, idrar yaparken zorlanma gibi etkiler böbrek hastalığının belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler dışında taş hastalığı, kum dökme, hipertansiyon böbrekte ya da sırtta ağrı gibi belirtiler de böbrek rahatsızlığının belirtileri olabilir. Aynı zamanda iştahta azalma, uyku problemleri, sürekli olarak yorgun hissetme, halsizlik, depresyon gibi belirtiler de böbrek hastalığının vücutta görülen diğer belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtilere sahip olan kişilerin zaman kaybetmeden bir an önce doktora başvurması gerekir. Doktorun yapacağı gerekli tetkikler sonucunda eğer böbrek hastalığı teşhisi konulursa zaman kaybetmeden gerekli tedaviye başlamak önemlidir. Böbrek hastalığında en etkili olan tedavi yöntemi diyalizdir. Bu diyaliz tedavisi hem hastalığın daha fazla ilerlemesini önler hem de hastalığın gösterdiği belirtilerin tamamen ortadan kalkmasına da yardımcı olur.
Boğaziçi Diyaliz ile En İyi Hizmeti Alın
Diyaliz tedavisi hastalığa göre doktor tarafından belirlenmelidir. Aynı zamanda diyaliz tedavisinin kalitesi de oldukça önemlidir. Diyalizin tam olarak etkisini gösterebilmesi için bir böbrek gibi çalışması oldukça önemlidir. Bu sayede vücut, böbrek tarafından alması gereken tüm fonksiyonlara sahip olacaktır. Böylelikle hastalığın ilerlemesi de durur. Siz de en iyi diyaliz hizmetine sahip olmak isterseniz Boğaziçi Diyaliz merkezi için tıklayın! En iyi doktorlar ve hemşireler tarafından uygulanacak olan diyaliz sayesinde hem keyifli zaman geçirmiş olursunuz hem de eski sağlığına kavuşmuş hissedersiniz. Diyaliz sürecince yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler de profesyonel hekimler tarafından sizlere detaylı bir şekilde aktarılacaktır.